Wi-Fi (Wireless) Kanal Karmaşası

Merhabalar.

Bugün sizlere Wi-Fi modeminize ayar yaparken kafanızı karıştıran ayarlardan biri olan Wi-Fi Kanalı hakkında bilgi vermek istiyorum. “Hangi wi-fi kanalını seçmeliyiz, hangi kanal daha hızlı, hangi wi-fi kanalı daha güvenli, hangi wi-fi kanalı daha uzak mesafeden çeker?” gibi sorularınıza yanıt bulmaya çalışalım.

Wireless kelimesinin Türkçe karşılığı, “Kablosuz” dur. Yani kablosuz haberleşen tüm cihazlar aslında wireless teknolojiye sahiptir. Fakat wireless, belli bir standarttaki radyo frekansı ile haberleşen cihazların kullandığı tekniğe verilen isimdir. Zira IR (Infra Red) veya BT (Bluetooth) teknolojileri de her ne kadar kablosuz iletişim sağlasa da “Wireless” diye pek nitelemeyiz. Esasen yanlış bir kullanım olmaz. Infrared her ne kadar kızılötesi ışıma yöntemi ile haberleşse de, bluetooth wireless a benzer şekilde radyo dalgaları kullanmaktadır.

Konuyu fazla dağıtmadan gelelim wireless kanallara. Nedir bu wireless kanallar?

Wireless kanalını, telsiz kanalına benzetebiliriz. Yani kanal değiştirmek, frekans değiştirmek anlamına gelir. Routerinizin yayını hangi frekanstan yapacağı sizin belirlediğiniz kanal ile ilgili değişim gösterir. Tabi bunlar minimal değişimler olur. Örnek vermek gerekirse, 2.4 Ghz standardı yasal olarak her cihazın kullanımına açılmış bir standarttır. Siz kanal değiştirseniz, yani frekans değiştirseniz bile yine 2.4Ghz frekansında kalmış olursunuz. Sadece bu bantta izin verilen kanallar arasında Mhz bazında frekans değişmiş olursunuz. Telsizcilikten anlayan veya radyo, tv iletişiminden anlayan kişiler için bu durumu anlamak daha kolaydır.

Şimdi size 2,4 Ghz kanallarını listeleyelim. Eski cihazlar her ne kadar 11 kanala izin verse de, günümüzde birçok popüler cihazda 2,4 bandında 13 kanala rastlarsınız. Esasen bu kısıtlandırmalar, ülkelerden ülkelere değişim göstermektedir. Keza aynı şekilde cihazların çıkış gücü de satıldığı ülkeye göre ayarlanır. Telsiz iletişimindeki kanunler bu durumuda da geçerlidir.

Aynı şekilde son yıllarda 2.4Ghz bandının çok kalabalıklaşmasından ötürü 5GHz bandı da kullanıma açılmıştır ve ülkemizde de kullanımdadır. 5Ghz bandı daha yüksek bir band olduğundan ve kanalların kanal genişlikleri (bandwidth) de artırıldığından, daha yüksek band genişliklerine ve hızlara imkan sağlamaktadır. 2.4 Ghz de kanal genişliği 20mhz iken 5ghz de 40 mhz ye çıkarılmıştır. İlerleyen dönemlerde 80mhz ve 160mhz kullanan aletleri de görmeye rastlayacağız.

Yine konuyu dağıtmadan aradığımız soruların cevabına gelelim. Kanallar arası nasıl bir fark vardır, kanal değişimi ne getirir, ne götürür, hangi durumda hangi kanal kullanılır?

Cevap:

Telsizcilik kanunların öğrendiğimiz bir şey varsa, o da düşük frekansın mesafe, yüksek frekansın kalite olduğudur. Sizler için birazcık açalım:

Modeminizde kullanacağınız düşük kanal, örneğin 1. kanal, sizin mesafe sorununuzu çözer, kullanacağınız yüksek kanal, örneğin 13, sizin hız sorununuzu çözer. Teorik olarak bu durum böyledir, fakat pratikte bire-bir çözüm alamayabilirsiniz, zira bu koşulları çevre faktörleri fazlasıyla etkiler.

Sinyal kirliliği denen faktör bu durumları değiştirir. Yani genel olarak sizlere tavsiyede bulunan kişiler, en temiz, yani en az kullanılan kanalı seçmeniz yönünde tavsiye verirler. Bu mantıklı bir hareket olacaktır. Fakat tüm kanallar kirliyse veya tüm kanallar temizse ve bir kanal seçmeniz gerekiyorsa burada son kararı siz verirsiniz. Kendinize sormanız gereken soru; bana hız mı lazım, yoksa bağlantı mı olacaktır.

Eğer çok hızlı bir bağlantıya ihtiyacınız yoksa, yani lokal ağ bağlantınızın çok hızlı olması gerekmiyorsa ve internet hızınız da 50-100mbit ler seviyesinde değilse, ben size küçük kanal kullanmanızı öneririm. Zira mesafe sınırı yaşıyorsanız ve cihazınızla uzaktan bağlantı kurmakta zorlanıyorsanız küçük kanal yine işinizi görecektir. Bağlantının kurulmaya çalıştığı ortam çok kalabalıksa, çok fazla duvar veya eşya varsa, karmaşık bir düzende bağlantı kurulmaya çalışılıyorsa küçük kanal işinizi görecektir. Peki küçük kanal kullanırken ne yapmalı?

Küçük kanal kullanıyorken, yayılım gereği cihazınız düşük güçlerde uzak mesafelere sinyal gönderebilir hale gelir.

Bu size uzaktan bağlanma avantajı sağladığı gibi, sinyal kirliliği dez avantajı da sağlar. Yani modeminizden çıkan sinyallerin, havadaki diğer cihazların yaydığı sinyallerden etkilenme olasılığını artırmış olursunuz. Ayrıca sinyalinizin istemediğiniz kadar uzaklardan duyulup güvenlik zaafiyeti yaratmasına da sebep olursunuz. Peki bu durumda ne yapmalı?

Cevap : Ne kadar küçük kanal kullanıyorsanız, çıkış gücünüzü, yani modemin çıkış gücünü o kadar düşürmenizi tavsiye ederim. Örneğin 1. kanalda, en düşük güçte bile çıkış yapsanız, bağlantınız sizi tatmin edecektir. Etmez ise yavaş yavaş yükseltmeyi deneyin. Unutmayın, gereksiz yüksek güç, hem sizin sağlığınız, hem modemin ömrü, hem de bağlantı kaliteniz açısından dez avantaj yaratır. Aşırı gürültü hızınızı olumsuz etkiler. Yani güç yükselterek değil, güç düşürerek kalite artırmanız olasıdır.

Hangi durumda yüksek kanal?

Hız öncelikli çalışıyorsunuz. Ağ cihazlarınız arasındaki veri aktarımı 1. önceliğiniz. İnternetiniz çok hızlı ve elinizden geldiğince yüksek hıza ihtiyacınız var. Yüksek kanal doğru tercih.

Ortamda çok fazla wi-fi cihazı veya radyasyon yaratan cihaz var. Küçük kanalda sıkıntı yaşanıyor. Çözüm yüksek kanal.

Yüksek kanal kullandığınızda uzak mesafelerde bağlantı gücünüzün zayıfladığına şahit olabilirsiniz. Bu gayet normal bir durumdur. Aynı doğrultuda çıkış gücünüzü artırarak çözüme kavuşabilirsiniz. En yüksek güçte bile mesafe sorunu yaşarsanız, kanalınızı yavaş yavaş küçültmeniz gerekir.

Yani sözün özü, mesafe için küçük, hız için büyük kanal. Ama tekrar ediyorum. Ortamın durumu bu söylediğimi mutlak surette etkiler. O yüzden en mükemmel sonuca ulaşmak istiyorsanız, benim tavsiyem, tüm kanalları tek tek denemeniz olur. Ayrıca eski cihazlar 11. kanaldan yukarısını görmeyebilirler. Şu cihaz bağlanıyor bu cihaz bağlanmıyor durumlarında ilk aklınıza gelen detay bu olsun.

Gelelim 5Ghz mevzusuna. Eğer bağlantı, çekim vs. gibi sorunlar yaşıyorsanız, boşuna paranızı çöpe atıp gidip de 5ghz destekli cihaz almayın. 5Ghz cihaz kapalı alandaki mesafe sıkıntınızı gidermez , aksine büyütür. Açık alanda 2 cihazın karşılıklı haberleşmesi konusunda 5ghz çok güzel iş çıkarsa da, evinizin içinde arka odada sıkıntı yaşarsınız. Yani AC destekli o yeni ve pahalı modeminizin nimetinden faydalanmanız için, modemin karşısında oturuyor olmanız gerekir. Aynı koşulda kullandığınız istemci cihazın da 5ghz ve ac desteği olması gerekir.

Daha önceki bir yazımda, beamforming teknolojisinden de bahsetmiştim. Kısaca değinmek gerekirse, cihazın istemciye güdümlü şekilde sinyal günderdiği bir sistem diyebiliriz.

Sonuç olarak, Wi-Fi kanal seçimi, bir wi-fi ağındaki en önemli unsurdur. Bazen cihazın tüm ayarlarını da değişseniz çözüme ulaşamazsınız, fakat aylar sonra aklınıza kanal değiştirmek gelir ve tüm dertleriniz biter. Aynı şekilde aylardır sorunsuz kullandığınız kanal artık sorun yaratan kanala dönüşmüş olabilir ve değiştirmeniz gerekebilir. Üst ve alt komşunuz yeni cihazlar almışlar veya kanallarını değiştirmişlerdir. O kanal sonsuza kadar verimli olacak diye bir kaide yoktur.

Şimdilik anlatacaklarım bu kadar. Yazdıklarım size yeterli gelmez ise, ya da uygulamaya zamanınız vs. yok ise, teknik destek talebi için tarafıma ulaşabilirsiniz. Birçok ağ cihazının bayisi konumunda olduğumdan ötürü de, hangi senaryoda hangi cihazları, hangi ayarlar ile kullanmanız gerektiği konusunda yardımcı olabilirim. Tabi karşılıksız değil :)

Aradığınız tüm cihazları tarafımdan temin edebilirsiniz. Benden temin ettiğiniz cihazlar için konfigurasyon bedeli ödemenize gerek kalmaz.

Sorularınız için iletişim veya yorum bölümünden irtibata geçebilirsiniz.

Sorunsuz, hızlı bağlantılı günler dilerim.

Deneyim HaberleÅŸme logo

Gelen Aramalar:

  • wireless frekans kanalı
  • wireless kanal seçimi
  • wireless frekans kanalı değiştirme
  • wifi channel nedir
  • wifi kanal değiştirme
  • en iyi wifi kanali
  • modem kanal ayarı
  • modem frekans değiştirme
  • wireless channel nedir
  • modem kanal değiştirme
  • wifi kanal seçimi
  • en hızlı wifi kanalı
  • wıfı en ıyı kanal
  • acceses point kanal
  • wifi kanalları nedir

15 Responses to “Wi-Fi (Wireless) Kanal Karmaşası”


  • Eyvallah hacı! Verdiğin bilgiler işime büyük ölçüde yaradı.

  • Şöyle güzel anlatıma yorum yazmıyosunuzya pes doğrusu.

  • Tebrikler hocam adam gibi anlatmışsınız,teşekküler

  • Çok teşekkür ederim ..yazınız gayet aydınlatıcı olmuş, ellerinize sağlık!

  • Cok tesekkur ederim. Cok faydali bir bilgi paylasimi

  • internet hızından memnun deyilim. Ama kanalı yükseltince dahada yavaşlıyo. Wifi analizer uyglamasıda en iyi kanal olarak 1,2 yi gösteriyo. Niye böyle. indirme hızı 350 kb/s yi geçmiyo.

    • Bu sorunuza 1 cümle ile cevap vermek mümkün değil. Tek tek kanalları deneyip, sağlıklı test yapmanızı öneririm. Tüm kanallarda sorun var ise, modeminizin diğer ayarlarını incelemeli yetmez ise mesafeyi değişmeli, etraftaki enterferans yaratan cihazları göz önüne almalı, yer değişimine gitmeli veya cihaz değişimine gitmelisiniz.

  • Aktardığınız bilgiler gerçekden çok faydalı.Teşekkürler.

  • Şöyle doğru düzgün bir bilgi bulamadım koca internet dünyasında. Ellerine sağlık…

  • Merhaba,

    Makaleniz gerçekten detaylı ve bilgilendirici olmuş. Emeğinize sağlık.

  • blank Baransel Yıldırım

    ben şunu anlamadım

    1.kanalın gürültüsü 100

    2.kanalın (benim olduğum) kanalın gürültüsü 70

    3. kanalın ise 50

    hangisi daha hızlıdır hangisinin mesafesi daha yüksektir ve kanal gürültüsü ne dmek

  • merhabalar anlatiminiz icin cok tesekkur ederim. ben yildiz teknikte elektronik ve haberlesme muhendisligi okuyorum. konuya da pek uzak sayilmam yuzeysel bir bilgim var. 1 ay once evimi tasidim ve su an wireless sorunu yasiyorum. wireless sorunu diyorum cunku eski evimde internetim 47 48 mbps download gorunuyordu fakat su an hiz surekli 2 3 mbps cikiyor. fakat telefonumda yine 47 48 mbps yi goruyorum. eve farkli pcler getirdim yine benim bilgisayarim gibi yavaslardi. kabloluyla hiz testi yapiyorum ve 47 48 mbps cikiyor. bu da bana wireless problemi oldugunu dusundurttu cunku defalarca turksat ekibi gelip hatta problem olmadigini bana kanitladilar. benim fikrime gore civarimda cok guclu yayin yapan birileri var access point ile veya problem cok daha farkli bilmiyorum. bu konuda bir dusunceniz var midir? modem arayuzlerinden tum kanallari denedim bir sey degismedi. komut satirindan modeme isaret yolluyorum ping asiri ucuk cikiyor. hatta baska yerde calisan saglam modem de taktim yine ayniydi problem yani modemimde de problem yok. ozellikle eski evim 140 metre kare idi ve evin her yerinden modem gayet iyi cekiyordu fakat bu evde modemin onunde herhangi bir duvar olmamasina karsin 10 adim otede modem cekmiyor. bu da sinyal kirliliginin ihtimalini artiran gostergelerden biridir diye dusunuyorum. kabloluyla kullanmanin disinda nasil bir cozum getirebilirim ? hicbir sekilde hicbir yerden yardim bulamadim.

  • win wifi analizer programını kullandım
    Bana kanal 13 tavsiye etti.Ben de değiştirdim
    Ama Anker soundcore BT 5.0 kulaklık PC ye bağlayınca wifi bağlantım resmen çöktü. Kulaklığı kapadım int geri geldi.
    Wifi kanalı 10 yapınca hem int yayın hem de BT kulaklık düzeldi.
    Yalnız dual modemlerde 5 Ghz frekansında kanal numarası değiştiremedim TP link 8980 modeli.

Leave a Reply




Culha.NET