Kirisun S780

Sana da selam meraklı amatör arkadaşım. :)

Bu yazıya denk geldiysen meraklısın demektir, hakkını yemeyelim. Fakat bu gerçekten sevindirici bir haber. Zira bizim insanımız 20 sene öncenin tekniklerini yeni keşfederken ve her şeyi bildiğini sanarak övünürken, bu yazıyı okuyan birilerini görmek güzel. Yine bir amatör cihaz incelemesi ile buradayız, fakat bu sefer durum biraz farklı, zira bu sefer cihazımız dijital.

Uzun zamandır dünyada dijital telsizler kullanılmaya başladı. Motorola, Vertex, Yaesu, I-Com, Kenwood gibi büyük markalar uzun zamandır, özellikle profesyonel kullanımda dijital sistemlere geçiş yaptılar. Biz ise her zamanki gibi geriden takip ediyoruz. Amatörler olarak isterdik dijital cihazları çıkar çıkmaz edinip kullanmayı fakat, ülkemizdeki radyo amatörlerinin de alım durumu ortada. Analog cihazı nasıl alacağız diye düşünen amatörlerimiz, dijitali sadece cümlede kullanıyorlar. Her zamanki gibi dijital cihaza sahip olabilmek için de, Çinlilerin üretmesini beklerken, Kirisun firmasından birkaç sene önce sevindirici haber geldi. Artık biz fakirler de dijital cihazı deneyimleyebilecektik. Aldık, test ettik, kullandık, beğendik fakat o kadar. Kendi kendimize konuştuk durduk. Zira kimle konuşacaktık ki? Analog rölelerini zor ayakta tutan dernekler dijital röle mi alacaklardı? Bu tarz ümitlerle yaşamaya devam zaten. Önemli değil, benim derdim hiçbir zaman biriyle konuşmak olmadı zaten. Ben işin her zaman teknik tarafındayım. Gelin size S780 hakkında bir şeyler anlatayım.

Dijital camiada, farklı protokoller mevcut. Bir de firmaların modellerine verdiği özel isimler var. O yüzden dijital taraf hayli karışık. Bir de kullanılan codec lerin farklı olduğunu düşündüğünüzde, 2 farklı marka cihazın birbiri ile iletişim kurması gerçekten şans meselesi. Yani bu konuda firmalar baya bir tekelci takılıyorlar. Amatörleri düşünerek dijital cihaz çıkaran tek firma da şimdiye kadar I-COM oldu. D-Star adıyla çıkardığı dijital protokolü amatörlerin amaçlarına sundu.

Kirisun S780, DPMR cihaz olarak geçiyor. Yani esasen, serbest kullanıma uygun dijital cihaz. Dijital PMR olarak geçiyor. Fakat amatör kullanıma da uygun olarak frekansları açık. Cihaz esasen UHF olmasına rağmen, yazılımla VHF bandlarında da çalıştırılabiliyor. Dijitalin bir çok nimetinden faydalanabiliyorsunuz. DPMR cihazlar FDMA mantığı ile çalışırlar. Yani analog sistemdeki gibi düşünebileceğiniz kanal mantığında ses haberleşmesi veri mantığı ile yapılıyor. Farklı kanallar, farklı kullanıcı grupları oluşturabiliyor, kendi kriptolarınızı yazabiliyorsunuz. Böylece dinlenme şansınız olmuyor. Yani özel konuşmalar için DPMR cihazlar işinizi fazlasıyla görüyor. Kirisun’un menüsü de oldukça basit. Eski bir cihazınız varsa internetten araştırarak firmware ini de update etmenizi öneririm. Zira cihaz daha bir stabil hale geliyor. Ayrıca uzman seviyesinde bilgi sahibi iseniz, cihazın servis menüsüne erişip ince ayar da yapabilirsiniz. Tabi bu ayarlar ile cihazı bozmanız da çok basit.

Gerek ses kalitesi, gerek grup mantığı, gerek görüntüsü ve dijital ekranı, gerek sms özellikleri ile, kirisun cihazın kullanışlı olduğunu söyleyebilirim. Güzel tarafı, cihazı Analog olarak da kullanabiliyorsunuz. Her ne kadar en büyük eksiği olarak gördüğüm, elle frekans girme özelliğine sahip olmasa da, fazlasıyla iş gören bir cihazdır.

Daha profesyonel dijital cihaz ihtiyaçlarınız için, lisanslı kullanımlar için geçerli olan, TDMA mantığı ile çalışan DMR cihazları da önerebilirim. Ayrıca firmaların kendi özel protokolleri için ürettikleri cihazları da kullanabilirsiniz. Mototrbo, Nexedge vb. gibi.

S780 cihazları , Türkiye distribütörünün getirdiğine ben rastlamadım. Kendiniz yurt dışından getirtebilir veya getirmiş birinden edinebilirsiniz. Bana da ulaşabilirsiniz.

Gerek amatör, gerek profesyonel dijital telsiz ihtiyaçlarınız için benimle iletişime geçebilirsiniz. Dilediğiniz markanın, dilediğiniz dijital platformu konusunda hem destek alabilir, hem de cihaz edinebilirsiniz.

Parazitsiz konuşmalar dilerim.

Teknik Özellikler:

Technical parameters S780U
General Specifications
Frequency 400—470MHz
Number of channels 256
Channel spacing 12.5kHz
Operating Temperature -25℃~+55℃
Antenna Impedance 50Ω
Microphone impedance 2.2kΩ
Frequency Stability ±2.5ppm
Battery (standard configuration) Model: KB-760, lithium battery
DC 7.5V ± 20% 1500mAh
Volume (length × width × thickness) 116 mm x54 mm x30 mm
Weight 136 g (main unit only) / 240 g (with battery and antenna host)
Receiving part
Sensitivity ≤-121dBm
Adjacent Channel Selectivity ≥60
Intermodulation Immunity ≥60dB
Spurious response ≥60dB
Audio output power ≥ 1000mW (distortion is less than 5%, 16Ω load)
Audio response Analog: +2 / -6 dB
Transmitting section
RF Power 4W (High) / 1W (low)
Modulation Digital: 4FSK Analog: 11KΦF3E
Clutter and harmonic ≤-70dBm
SNR Analog:> 35 dB
Audio Distortion (300-3000Hz) ≤5%
Modulation limit Digital: ± 2.5kHz
Modulation characteristics Analog: +2 / -6 dB

Gelen Aramalar:

  • kirisun s780
  • puxing telsiz

3 Responses to “Kirisun S780”


Leave a Reply




Culha.NET