Baofeng UV-3R+

Geldik yine güzel bir amatör telsiz incelemesine.

Baofeng yıllardır fiyatıyla zaten amatörlerin gönlünü fethetmiş bir firmadır. UV-3R serilerinin de nam-ı değer Yaesu VX3 serilerine ucuz bir alternatif olarak üretildiğini söylemek yanlış olmaz. Dünyada kendisini kanıtlamış olan Yaesu firması, kompakt tasarım olarak VX-1 vx-2 vx-3 gibi cihazları yıllar önce hayatımıza sokmuştu. Yanında koca koca telsizler taşımak istemeyen amatör kullanıcılar bu serileri özellikle tercih etmiş ve memnun kalmıştı. Baofeng firması da piyasada bu açığı tespit etmiş olacak ki, aynı boyutlarda ve yaklaşık 3-4 katı ucuz fiyata satılan UV-3R cihazı üretti.

İlk versiyonunda dual dinleme özelliği olmayan cihaz, Mark II versiyonu ile dual özelliği kazandı. Benim de uzun süre severek kullandığım cihaz olan Mark II, güzel bir anten ile desteklendiği takdirde gerçekten iş gören bir cihazdı. Benim araçta sürekli şarjda kullandığımı düşünecek olursak, benden yana gerçekten olumlu puan aldı. Bana sorarsanzı bu serilerin en büyük eksikliği, ses ayarının yeterince hassas olmayışıdır. Zira en kısık sesi bile çok yüksek olan bu cihazların sesini kısma şansınız pek kalmamaktadır.

UV-3R Mark II’nin de oldukça tutulmasından sonra, firma cihazın yapısında büyük bir değişime giderek, büyük cihaz görünümlü küçük bir cihaz olan, sağlam yapısı ile ön plana çıkan UV-3R+’ı tanıttı. Bana sorarsanız öncelikle cihaz görüntü olarak eski kardeşlerinden çok çok iyiydi. Zira önceki seriler basit, oyuncak gibi dururken, Plus versiyon daha ciddi bir görünüme sahipti. Hem de boyutlarını büyütmeden. Eski cihazlar kablo bağlantısı ile şarj olurken yeni cihaz tabla ile şarj olmaya başladı. Eski cihazlar, eskilerden tanıdığımız Nokia bataryası kullanırken, yeni cihaz kendine has batarya ile geldi. Çoğu kullanıcı için avantaj ve güzel bir özellik. Fakat olası durumlarda telefonun tablasını da taşımak istemeyen, telefonu kendi kablosu ile cep telefonu gibi şarj etmek isteyenler için dez avantaj.

 

Cihazın alış hassasiyeti ve çıkış gücünde de iyileştirmeler oldu. Bu sebeple ufak cihaz tercih edecekseniz, fazla para harcamak istemiyorsanız, bulabilirseniz UV-3R+ almanızı öneririm. Zira benim uzun süre kullandığım ve memnun kaldığım bir cihazdır. Çıkış güçleri her ne kadar 3w civarı olsa da, normal kullanımda ve röle açışlarında gayet yeterlidir.

Şu an Türkiye’de Baofeng firmasının distribütörü yoktur. O yüzden yurt içinden faturalı ve garantili bulma şansınız oldukça düşük. Yurt dışından getirebilir veya getirmiş birinden satın alabilirsiniz. İhtiyacınız var ise olup olmadığını bana da sorabilirsiniz. Elimde mevcut ise yardımcı olmaya çalışırım.

Cihazın dual oluşu ve uygun fiyatı, amatörlüğe yeni adım atmış genç arkadaşlar için güzel bir çözüm olmaktadır. Eski zamanlarda çin malları yaygın değilken, japon malı telsiz sahibi olmak zorundaydınız. Bu sebeple amatör ehliyetinizi alsanız da telsizsiz kalır ve para biriktirirdiniz. Fakat Çin mallarının yaygınlaşmasından ötürü, genç arkadaşlarımız da artık harçlıkları ile telsiz alabilecek hale geldiler. Bu konuda şanslısınız.

Cihaz temini ile ilgili bana iletişim formundan veya yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.

Teknik Özellikler:

Frequency Range VHF136-174 UHF 400-470MHz (Dual Band)
Operating Voltage 3.7V
Operating Temperature -30c~+60c
Battery (Li-ion)
Antenna Impedance 50 ohm
Dimension(without antenna&battery(L×W×H) 52*87*29(mm)
Weight ( with antenna & + battery) about 150g
Transmitter
RF Power Output UHF:2W
FM Noise 65dB
Adjacent Channel Power 45dB/42dB
Receiver
Spurious response rejection 60dB
Receiver current 400mA
Standby Current 75mA

Gelen Aramalar:

  • el telsiz set
  • amator telsiz fiatlàri
  • polis telsizi fiyatları
  • 2 watt telsiz
  • uygun telsiz fiyatları
  • satılık yaesu vx 3r
  • midland alan 42
  • LCD Display for BAOFENG UV-3R Mark II
  • laxon telsiz
  • laxon el telsizi
  • halk bandı el telsizi
  • güçlü el telsizleri
  • en iyi el telsizi hangisi
  • baofeng telsiz
  • yaesu türkiye distribütörü

3 Responses to “Baofeng UV-3R+”


Leave a Reply




Culha.NET