UBNT Nano Station Loco M2

Kredi kartına taksitle sipariş için;

http://www.deneyim.net/market/NanoStation-Loco-M2

Selamlar.

Yine bir inceleme. Bu sefer telsiz değil, tekrar kablosuz camiasına ufak bir dokunuş yapıyoruz.

Daha önce TP-LINK’in profesyonel kullanıcılara yönelik tasarlanan, dış ortam kablosuz ekipmanlarını inceledik. Şimdi bir üst kategoriye geçelim.

Kablosuz bağlantılar dünyasında, daha profesyonel çalışan, son kullanıcı için tasarlanmaktan öte, daha çok profesyonel kullanıcılara ve satış, kurulum, danışmanlık işi yapan kişilere özel olarak üretilmiş ürünler mevcut. Bu tarz markaları ve ürünleri, teknoloji marketlerden edinmeniz pek mümkün olmaz. Zira bu ürünleri tedarik etseniz bile, kurulumlarını yapmanız için belli bir bilgiye sahip olmak zorundasınız. Eğer yeterli bilgiye sahip değilseniz, yine kurulum için yardım almak zorundasınız. Satın aldığınız yer size kurulum desteği vermez ise, kurulum için ürünün ücreti kadar, ya da ürünün fiyatına göre, ürüne verdiğiniz ücretten daha yüksek ücretler ödemek zorunda kalırsınız. Ki bu olay ülkemizde her ne kadar anlaşılmakta zorlansa da, doğrusu bence de budur. Hizmet, üründen pahalı olmalıdır.

Bugün bahsedeceğimiz ürün, UBIQUITI firmasının üretmiş olduğu UBNT ürün segmentindeki, küçük ürünlerden olan Loco M2. Loco ürünün küçük versiyon olduğunu ifade ediyor. Zira bu ürünün abisi Nano Station M2 dir. Hem fiyat olarak, hem de performans olarak Loco’dan tabi ki üstündür. Fakat ihtiyacınız yok ise, M2 ye o kadar fazla harcamak zorunda değilsiniz. Loco da işinizi gayet iyi görecektir.

Peki ne yapar Loco?

Loco başlıca birkaç temel amacı var.

1. Havadaki kablosuz bağlantıyı alıp kabo ile tekrarlar. (İstemci)

2.  Kablo ile aldığı bağlantıyı havadan tekrarlar. (AP) Bu işlemi yaparken yine WDS yi de kullanabilir.

3. Her ikisini birden yapar fakat sadece WDS kullanır. İşte tam da bu noktada TP-LINK veya Dark gibi ürünlerden geri kaldığını söylemek mümkün. Peki neden?

Üründe WISP özelliği bağımsız değil. Yani AP-Client Router modunu kullanırken WDS dışında bir bağlantı yöntemi kullanma şansınız yok. Peki nedir  bunun negatif yönü? En başta şifreleme türü diyebiliriz. Zira WDS kullanırken WEP kullanma zorunluluğunuz var ve bunu pek tercih edeceğinizi sanmıyorum.

Fakat kurulumda fark ettiğim bir yön, AP modunu kullanırken yine WDS kullanımına izin verilmesi ve bu durumda şifrelemede WEP i zorunlu tutmaması. Ama mantıken düşünecek olursak, bu modda iken WDS yi aktif etseniz bile, diğer bir istemcinin bağlanıp tekrarlaması için yine AP-Client modunda olması gerekecek ve bu istemci sizden WEP şifrelemesi isteyecek. Yani aynı anda havadan alıp havadan tekrar etme konusunda WPA2 şifrelemesi kullanmak istiyorsanız, TP-LINK’e yönelmenizi öneriyorum. UBNT’den de bu konu ile ilgili bir çözüm bekliyorum :)

Fakat zaten şöyle de bir gerçek vardır. Tek cihazla fazla iş yapmanız size her zaman performans kaybı olarak geri döner. Yani bir bağlantıyı havadan alıp havadan tekrarlamak hem cihazı yoracak hem de ağ kartının performansını düşürecektir. Bu da size hız kaybı olarak geri dönecektir. O yüzden profesyonel kurulumlarda, bu tarz cihazlar hiçbir zaman tek kullanılmazlar. Birisi alım, diğeri gönderim yapmak üzere 2 cihaz şeklinde kurulular. Hızın önemli olduğu durumlarda ben de bu şekilde kurulumları tavsiye ediyorum.

Teknik detayları hakkında biraz daha bilgi verecek olursak, Loco M2, UBNT nin AirMax teknolojisini destekliyor. Bu teknolojiyi kısaca dijital telsizlerdeki TDMA teknolojisi olarak açıklayabiliriz. Bu sayede aynı frekansta birden fazla cihazı sorunsuz olarak çalıştırır ve diğer cihazlar ile yaşanan enterferansı minimize edersiniz. Bunun dışında geri kalan birçok özellik diğer cihazlara yakın. Tabi bu cihaz bir derece daha profesyonel olduğundan, menülerinde daha gelişmiş yönetim, Network ve Monitoring ayarlarına ulaşırsınız. Genel anlamda bilinen, UBNT cihazların sorunsuz ve tak unut cihazlar olduğudur. Yani geçmişte TP-LINK’den şikayet eden ve memnun kalmayan birçok kullanıcı UBNT cihazlara geçip huzura kavuşmuştur. Fakat TP-LINK’de her ne kadar geç kalsa da, yeni çıkarmış olduğu CPE serisi cihazları ile bu durumu ortadan kaldırmıştır. UBNT cihazlar AirOS işletim sistemini kullanırken, TP-LINK CPE cihazlar PharOS işletim sistemini kullanıyor. İki yönetim sistemi arasında çok ufak farklar var. Yani neredeyse aynılar diyebilirim.

Ben Loco cihazımı da test sistemime dahil ettim ve şu an sorunsuz şekilde çalışıyor. 7210, CPE 210 ve Loco M2’yi çok ince ayarlar ile sınırlarda kullandığım bir test ağım var. Bu sayede hangi müşterime hangi cihazın gerektiğini anlıyor, hangi cihazın hangi durumda başarılı, hangi durumda başarısız olduğunu raporluyor ve hangi cihazın hangi cihazla çalışıp, çalışmadığını test etmiş oluyorum. Birine bir ürün sattığımda ve kurulum yaptığımda, gözümün arkada kalmaması gerek. Basit bir tüccar olmayı hiç beceremedim.

blank

Sonuç olarak Loco M2 benim testlerimden iyi not aldı. Siz de tercih edebilirsiniz. Fakat aldığınız yerin size destek vermesi çok önemli. Aldığınız yer destek vermeyecekse, ya da vermek isteyip veremeyecekse, başınız baya ağrıyabilir. Bu tarz cihazları tercih ederken, parayı 2. plana atıp, desteğe önem verin. Ben hizmetim karşılığında bu ürünleri sunduğumdan, tabi ki piyasa fiyatlarından yüksek satıyorum. Fakat kullanıcımı mağdur etmiyorum. Yani sizin için önemli olan çözüm değil para ise, sakın benden alışveriş yapmayın :)

Bayisi olduğum bu cihazın tedariğinde ve kurulumunda desteğe ihtiyacınız olursa, tarafıma ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar dilerim.

Kredi kartına taksitle sipariş için;

http://www.deneyim.net/market/NanoStation-Loco-M2

Gelen Aramalar:

  • nanostation m2 kurulumu
  • nanostation m2 alıcı olarak ayarlama
  • nanostation loco m2 ağa bağlanma
  • nanostation m2 kurulum
  • nanostation m2 culha
  • m2 kablosuz alip verme
  • loco m2 vs wa5210g
  • loco m2 ayar
  • Hangi senaryoda WISP kullanılması önerilir?
  • en iyi çeken nano wifi
  • cpe210 ince ayar
  • airos tp link cpe210
  • airos modem ayarları
  • airos kurulum
  • Airos danisma hatti

0 Responses to “UBNT Nano Station Loco M2”


  • No Comments

Leave a Reply




Culha.NET