TP-LINK TL-WA7210N

Kredi kartına taksitle sipariş için;

http://www.deneyim.net/market/TP-LINK-TL-WA7210N

Merhabalar.

Uzun süredir sizlerle telsiz icelemelerimi paylaşıyorum. Bu sefer bir kablosuz ağ cihazı incelemesi ile karşınızdayım.

Bugünkü ürünümüz TP-LINK TL-WA7210N. Ürünü, kablosuz ağlara meraklı olan arkadaşlar zaten tanırlar. Bu ürünü tanımayan arkadaşlar da en azından 5210 u duymuşlardır.

TP-LINK, sadece ağ bağlantıları konusunda uzmanlaşmış, Türkiye pazarında da söz sahibi bir firmadır. Daha önce daha amatör cihazlara sahip olsa da, son yıllarda profesyonel cihazlar ile karşımıza çıkmaya başladı. Yıllar önce, 5110G isimli Access Pointi ile birçok wi-fi meraklısının gönlünü fethetmiştir. 5110G çıkış gücü olarak 0,4w a yakın bir değere sahip olduğundan, High Power kategorisinde iş gören bir cihazdı. Bu cihaza güçlü antenler bağladığınız takdirde, çok güzel sonuçlar alabilmeniz mümkün olabilmekteydi. Ardından üretilen 5210G, Dış Ortam Access Point ürünüydü. Bu ürün de oldukça fazla satış rakamına ulaşmıştır. Özellikle karşılıklı olarak 2 adet konumlandırıldığı durumlarda, oldukça uzak mesafelerden bağlantı sağlamayı başaran bir üründür. Burada tam mesafe belirtmek yanlış olur fakat 5km üzerinde mesafelerde sonuç almış insanlar bulunmaktadır.

5210 her ne kadar başarılı bir cihaz olsa da, firmanın adının, bir kısım Uzman Wi-Fi ciler arasında kötü anılmasına da sebep olmuştur. Sebebi ise cihazın bazı sorunlarının olmasıydı. Fakat TP-LINK boş durmayarak, gerek kullanıcılara verdiği destekler, gerekse firmware güncellemeleri sayesinde cihazın birçok hatasını gidermeyi başardı. 5210G nin bana sorarsanız en büyük eksiği, Client modunda çalışırken bağlantıyı tekrar kablosuz olarak tekrarlamıyor oluşuydu. Bugün sizlere anlatacağımız ürün ise 7210N

İsimlerinden de anlaşılacağı gibi, 5210G, G protokolünde yayın yapma kabiliyetine sahip bir ürün. Yani çıkabileceği maksimum hız 54Mbit dir. 7210N ise bu ürünün üst modeli olur ve N protolüne sahiptir. Yani 150Mbit/sn hıza ulaşabilir. 5210G zaten hali hazırda üretimi durdurulmuş bir üründür.

7210N yi, 5210G ye karşı üstün kılan birkaç özelliğe değinelim. Öncelikle 5210G deki birçok tutarsızlık ve kararsızlık sorununun bu üründe üstesinden gelindiğini söyleyebilirim. Yani 7210 çok daha stabil çalışmaktadır. Ayrıca benim için en önemli özellik olan, Ap Client Router yani diğer adı ile WISP modunda çalışırken, aldığı kablosuz bağlantıyı, tamamen WAN olarak görüp, yepyeni bir kablosuz bağlantı yaratarak, tekrarlamasıdır. Yeni DHCP, yeni LAN ve yeni SSID kullanarak, bağlandığınız ağdan tamamen bağımsız bir kablosuz ağ oluşturup, aldığınız bağlantıyı hem kablolu, hem de kablosuz şekilde tekrarlayabilirsiniz. Bu işlem neden bu kadar önemli? Önemli çünkü hem hassas bir konudur, zira bu işlemi yaparken cihazın stabil çalışması çok önemlidir, hem de sizi 2 cihaz almaktan kurtarır. Ayrıca tüm işleri kablosuz olarak çözdüğünüzden, kablo karmaşasından da kurtulmuş olursunuz. Tabi göz önünde tutmanız gereken bir konu da mevcut. 2 cihazın yapacağı işi, bir cihaza tek başına yaptırmak demek, hem cihaz kaynaklarının fazla kullanılması, hem de verim düşmesi demektir. Yani cihaza bu işi yaptırırken olası yavaşlamaları (fazla kullanıcı bağlandığında) ve internet hızındaki olası düşmeleri göz önüne alacaksınız. Zira cihazın wireless kanadına 2 işi birden yaptırdığınızdan, wi-fi performansında düşüş gözlenir. Ama ağ bağlantısından çok, internet bağlantısı için bu işlemlere katlanıyorsanız, çok da düşünmenize gerek yok. Zira internet bağlantılarımız hala yeterince yavaş.

blank

Uzun süredir ürünü test ediyorum. Ürün üzerinde gelen ilk firmware ile her ne kadar bazı basit sorunlara sahip olsa da, güncellenen firmware ile bu sorunları aştı. Ben uzun süre UP şekilde cihazı kullandım ve hiçbir sorun yaşamadım. Ara ara, anlık olarak tüm bağlı olan wi-fi cihazların bağlantısını kesmesi dışında bir sorun gözlemlemedim. Bu durumu da neden yaptığını tam olarak çözmüş değilim. Firmaya da gerekli bildirimleri zaten yaptım. Fakat kullanımda sizi rahatsız eden bir duruma yol açmıyor. Daha çok uzun süre boşta kalan cihazların bağlantısını kesme amaçlı bir işlem olduğunu düşünüyorum. Wi-Fi chipsetini korumak veya cihazın şişmesini önlemek amaçlı bir uygulama olabilir diye düşünmekteyim.

Yaptığım testlerde, cihazı açık havada, WISP modunda kullanmaktayım. Cihaz root Ap ye kablosuz olarak bağlı ve ben de cihaza kablosuz olarak bağlıyım. Benle birlikte başkaları da bağlı ve bu başkalarının hızları bandwidth control sayesinde sınırlanmış durumda. Bu özelliğin de gayet başarılı çalıştığını söyleyebilirim. Ben cihazda yaklaşık 20 kişiyi sorunsuz şekilde gördüm. Cihaz hiç restart atmadan 1 haftayı geçti. Yağmur, çamur, rüzgar gibi faktörlerden kesinlikle etkilenmedi. Çekim alanına gelecek olursak, her ne kadar karşılıklı 2 cihazı konumlandırıp test etme şansım olmasa da, cep telefonu ile birkaç yüz metreden bağlantı kurulabiliyor. Ki bu test yaptığım ortamdaki sinyal kirliliğinden bahsetmeye gerek yok. Zira cihaz zaten 2.4Ghz kullanıyor.

Sonuç olarak, cihazı tercih etmek isteyen arkadaşlar gönül rahatlığı ile tercih edebilirler. Açık alana yayın yapmak istenilen durumlar için güzel bir cihaz olduğunu düşünüyorum. Ama tercihiniz uzak mesafeden kablosuz bağlantı kurmak ise, cihazların bire-bir görüşe sahip olduğu durumlarda 5Ghz ürünleri tercih etmenizi önerebilirim. Tabi unutmayın, 5GHz cihazlarda WISP modunda kablosuz yayını tekrarlamak pek işinize yaramayacaktır. Zira o yayın da 5GHz olacaktır. Yani her zaman için amacınıza uygun cihaz seçmenizde fayda var.

blank

Sözü gelmişken, daha yeni cihazlar tercih etmek istiyorsanız, TP-LINK in yeni nesil ürünleri olan CPE serilerine de bir göz atmanızı öneririm. Bu cihazlar yepyeni bir yazılım ile geliyor. Bir sonraki inceleme yazım, CPE210 ile ilgili olacak ve 7210N ile karşılaştırmalara yer verecek.

Cihazlar ile ilgili aklınıza takılan soruları, yaşadığınız sıkıntıları, yorum bölümünden yazarsanız, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Sıkıntısız kablosuz bağlantılar kurmanız dileklerimle.

Kredi kartına taksitle sipariş için;

http://www.deneyim.net/market/TP-LINK-TL-WA7210N

Gelen Aramalar:

  • tp-link tl-wa7210n yorum
  • tp link 7210 n tek başına işe yaramıyor
  • tp link 7210n kullanım kilavuzu
  • tp link 7210n iki cihaz arasi
  • tp link 5210g v2 airos
  • tl-wa7210n inceleme
  • tl wa7210n klavuz
  • tl wa7210n kablosuz baglanma
  • tl wa7210n iki adet kurulum
  • teplink 7210 n baglantı ayarları
  • cpe210 ile 7210n arasında
  • airos 7210n
  • 7210 tp link ücretli internete bağlanma
  • 7210 karsilikli kurma
  • tplink tlwa7210n wireless sorunu

3 Responses to “TP-LINK TL-WA7210N”


  • Merhaba ürünü kullanma kılavuzuna güvenerek aldım fakat yeterince açıklayıcı olmadığı gibi ingilizce ve bu işlerden anlamıyorum. Komşunun modeminden kablosuz ağı alıp eve vermek istiyorum. Bunun için hangi modda kurmalıyım? Bir de kılavuzdaki gibi pc’yi cihaza bağlamak zorunda mıyım kablosuz bağlantı kurmak için. TP Link’in müşteri destek hattını aradım fakat 8 dk beklemenin ardından sıkılıp kapattım. Yardımcı olur musunuz lütfen?

    • Detaylı bilgiyi buradan vermek malesef zor. AP Client Router veya Repeater modlarında kurulum yapmanız gerekir. Cihazı bağlayarak yapmanız daha sağlıklı olacaktır. Bu tür ürünler malesef kullanma klavuzundan okunarak kurulum yapılacak ürünler değildir, konu ile ilgili bilgi sahibi olmanız gerekir. Ücretsiz destek için TP-LINK ile veya satın aldığınız yer ile irtibata geçmeniz gerekir. Ücretli online destek için iletişim bölümünden irtibata geçebilirsiniz.

  • acaba bunu alsak dumpper vb. programlarla kullanabilir miyiz ? bilginiz var mıdır ?

Leave a Reply




Culha.NET