Halk Bandı (CB) Telsiz

Merhabalar.

Bir diğer telsiz tipi olan CB telsizler ile ilgili de bir şeyler karalayalım. Nedir bu CB telsiz?

CB kısaltmasının açılımı Citizen Band ‘ dır. Yani Türkçesi, Halk Bandı dır.

80 li yıllarda, ülkemizde teknoloji kullanımının önünün açılması ile birlikte, ülkemizde de CB telsiz kullanımı serbest hale getirilmiştir. Türkiye’de kullanım izni olan CB frekans aralığı 27 Mhz dir.

26.965 Mhz ile 27.405 Mhz aralığına yerleştirilmiş olan 40 kanal, 10khz ve 20khz aralıklarla ayrılmıştır. Bu sayede sivil halkın da, hiçbir belge, sertifika, ehliyet ihtiyacı olmadan, kısa dalga üzerinden haberleşmesi sağlanmıştır.

Normalde amatör telsizcilerin bile amatör bandlarda kısa dalga haberleşmeleri yapabilmeleri için üst sınıf belgelere ihtiyaçları olduğu düşünüldüğünde, sivil halka böyle bir ayrıcalık tanınmış olması gerçekten önemli bir durumdur.

Kısa dalganın özelliği, hava şartlarının elverişli olduğu koşullarda, azımsanamayacak kadar uzak mesafelerle haberleşmeyi sağlamasıdır. Yani arada herhangi bir röle veya aktarıcı sisteme ihtiyacınız olmadan, 2 bağımsız cihazı, okyanus aşırı bile konuşturma şansınız olabilir. CB cihazlar, tüm dünyada kullanılmaktadır.

Aslında halk bandı frekanslar, ne kadar güzel hizmetlere aracılık edebilecekken, ülkemizde çoğu zaman olduğu gibi bu işin de suyu çıkmıştır. Bugün bir halk bandı telsizi alıp dinlemeye başladığınızda, büyük ihtimalle birkaç dakika içerisinde kapatma ihtiyacı hissedersiniz. Zira ülkemizde uzun yol şoförü diye tabir ettiğimiz meslek grupları tarafından sahiplenilmiş olan bu frekans, bu arkadaşların uzun yolda sıkılmamak için yaptıkları son derece gereksiz, çokça muhabbete sebep olmaktadır. Olası bir afet durumunda her ne kadar önemli bir yeri olacak olsa da, bugün CB malesef eğlence ve oyuncak ihtiyacı görmektedir. CB konusunu arattığınızda internette bolca yerde okuyabileceğiniz bu yazıları geçip, biraz daha az yazılan bir konuya değinelim.

Geçmiş dönemlerde, sahada aracı olan birçok işletme, haberleşme sorununu ortadan kaldırmak için, araçlarına CB cihaz ve antenler yerleştirdiler. Taksiciler, sucular, tüpçüler vs. Hatta hiç unutmam, üniversite okuduğum yıllarda, otogara gitmek için tur firmasının servisine binmiştim. O küçük servis otobüsünde bile bu telsizden takılıydı. Aslında mantıklı bir hareketti tabi ki. Operasyonel iş yapan her kurum için telsiz olmazsa olmaz bir ihtiyaçtır. Hızlı şekilde gerçekleşen anons sistemi ve havuz konuşması stili sayesinde, cep telefonları hiçbir zaman telsizin yerini alamayacaktır. Fakat gel gelelim, bir süre sonra bu özel kurumların çoğu CB telsizden vazgeçmek zorunda kalmış, ya cep telefonuna, ya da OKTH ile çalışan lisanslı frekanslara geçmiştir. Sebebi ise basittir. Frekans yetersizliği, parazit ve herkesin kullanımına açık olduğundan davetsiz misafirler.

Yani siz profesyonel iş hayatınız için telsiz kullanmak istiyorsunuz, fakat lisans ücretleri ile de uğraşmak istemiyorsunuz. Bir kez masraf edeyim, daha sonra sınırsız kullanayım istiyorsunuz. Mantığınız aslında gayet güzel. Sistemi kuruyor ve profesyonel anlamda iletişime başlıyorsunuz. CB nin güzel tarafı, röleye ihtiyaç duymadan, bulunduğunuz şehirde her türlü iletişimi size sağlamasıdır. Anten boyu biraz uzundur fakat, ekibiniz şehirde gezerken hem birbirleri ile hem de merkeziniz ile sınırsızca haberleşir. Bu haberleşmeyi PMR frekansında yapamazsınız. Zira UHF de aracı röle olmadan hem bu kadar mesafeye ulaşmanız mümkün olmaz, hem de yasa gereği UHF de en fazla 0.5w güç kullanabilir ve harici anten kullanamazsınız. Yani CB bu durumda tek çözümdür. Fakat bu işin kötü yanı, CB çok fazla parazit alır. Yani hava koşulları elverişli olduğunda, Suriye’deki konuşmaları da dinlersiniz. Duruma göre İstanbul’u, hatta belki Almanya’yı bile duymaya başlayabilirsiniz. Bu da işinizi sekteye uğratır. E aynı zamanda kullandığınız frekansların izin gerektirmemesinden ötürü, tüm konuşmalarınız diğer CB cihaz sahipleri tarafından dinlenir, yeri geldiğinde kesilir. Hatta canı sıkılan birileri tarafından tacize de uğrayabilirsiniz. Peki bunun çözümü yok mu? Ben şimdiye kadar CB’de bunun çözümü ile ilgili bir yazıya rastlamadım. O yüzden ben bir şeyler yazayım.

Gerek PMR cihazlarda, gerek amatör frekanslarımızda kullandığımız ton sistemi, bunun kesin çözümüdür. Yani, kendinize bir ton ayarlarsınız ve o ton dışındaki hiçbir konuşmayı duymazsınız. Sizi duyan birileri sizle konuşmaya çalışsa bile sadece kendi kendine konuşup duracaktır. Aynı şekilde havadaki parazitlerden de etkilenmezsiniz. Yani CTCSS veya DCS tonları kullanarak, CB cihazlarınızı da profesyonel hayatınızda kullanabilirsiniz. Peki bu iş nasıl olacak? Var mıdır böyle cihazlar? Her ne kadar az olsa da evet vardır. Diğer ucuz CB cihazlardan biraz daha pahalılardır ama kesin çözümlerdir. Bir kez masraf edersiniz ve uzun süre size yardımı olur. En azından şehir genelinde bir kapsama elde edersiniz. Tabi ki ses kalitesi olarak, OKTH sistemlerdeki kaliteyi elde etmezsiniz. Neticede kısa dalga haberleşmesi yapıyorsunuz. Fakat hiçbir lisans ücreti ödemeyeceğinizi tekrar hatırlatayım.

Ton susturma özelliğine sahip CB cihaz ihtiyaçlarınız için benimle iletişime geçebilirsiniz. Sizlere uygun cihaz tavsiyelerinde bulunabilirim. Aynı şekilde www.deneyim.net/market adresinden, ilgilendiğiniz cihaz ve antenlere de göz atabilirsiniz.

CB frekanslarında harici anten kullanmanın ve 5w çıkış yapmanın serbest olması, gerçekten başarılı çözümlere ulaşmanızı sağlar. Tabi ki söz etmeden geçmek istemem, eğer lisans ücretlerine katlanıp daha profesyonel sistemler kullanmak isterseniz, OKTH yi veya TelsizTakip sistemini incelemenizi öneririm. Her iki sistemin de hizmetini vermekteyim. Konular ile ilgili yine benle irtibata geçebilirsiniz.

blank

Türkiye’de satılan her tip telsiz cihazının ve markasının bayiliğine sahibim. İhtyaç duyduğunuz her cihaz için veya aklınızda herhangi bir proje için benimle irtibata geçin. Telsiz haberleşmeciliğinde, çözüm yaratamayacağım bir husus bulunmamaktadır. Maddi imkanlarınız doğrultusunda, her problemin çözümü mutlak mevcuttur.

Facebook sayfamız; www.facebook.com/deneyimnet dir. Sayfamızı beğenerek yenilikleri yakından takip edebilirsiniz.

Konuyla ilgili aklınıza takılan tüm soruları altta yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.

İyi günlerde haberleşmenizi dilerim.

Gelen Aramalar:

  • cb telsiz
  • halk bandı telsiz
  • kısa dalga telsiz frekansları
  • sohbet telsiz frekansları
  • halk bandı telsiz dinleme
  • cb telsiz mesafesi
  • cb telsiz cihazlari
  • 26 965 to 27 405 mhz hangi kanalda
  • araç telsizi anteni
  • halk bandı
  • kısa dalga telsiz
  • cb arac telsizi cekim gucu
  • cb anten gorusme mesafesi
  • cb telsiz ceki com kalitesi
  • türkiyede kullanılan cb telsiz şifre frekansı

0 Responses to “Halk Bandı (CB) Telsiz”


  • No Comments

Leave a Reply




Culha.NET