Wireless Çıkış Gücü

Selamlar.

Bir diğer konu olan çıkış gücü hakkında da bir şeyler yazmaya karar verdim.

Artık hepimiz, wi-fi teknolojileri ile iç içe yaşıyoruz. Fakat wireless bağlantılarla ilgili yaşanan sorunlar azalmakla kalmıyor, günden güne artıyor. Artmaya da devam edecek gibi görünüyor. Zira havada dolaşan elektromanyetik dalgalanmaları görebilseydik veya duyabilseydik, muhtemelen kafayı yerdik. Her ne kadar görmeyip duymasak da, sağlığımızı olumsuz etkilediğini kesinlikle söyleyebilirim. Radyasyonun içinde yaşamakla kalmıyor, artması için de elimizden geleni yapıyoruz. Hatta artık radyasyonsuz bir hayat düşünemez olduk.

Evimizdeki wireless modemler, routerler, access pointler arka odalardan çekmediği zaman, hepimiz bir şekilde uzman edasıyla cihazın paneline girer, kablosuz ayarlarını kurcalamaya başlarız. Kanal değişimleri, çıkış gücü değerleri ile oynarız. Ya da her şey yolundysa, çalışan sisteme dokunmayalım der ve asla girmeyiz. Birkaç naçizane tavsiyede bulunayım.

Router ve istemciler arasında bir radyo dalgası alış verişi olur. Burada temel nokta iki cihazın birbirini sağlıklı şekilde duyabilmesidir. Yani her iki cihazın da hem alış, hem de gönderme kapasitesi yeterli olmalıdır. Burada iki önemli unsur vardır. Bunlar cihazların çıkış katı, ve anten hassasiyetidir. Bu ikisi yeterli olduğu takdirde sorunsuz iletişim kurulur. Peki hangi durumlarda nasıl sıkıntılar yaşanır?

Bir cihazın çıkış gücünü, cihazın konuşurken çıkardığı ses yüksekliği gibi düşünebilirsiniz. Yani cihazın çıkış gücünü ne kadar yükseltirseniz, cihazın o denli bağırmasına sebep olursunuz. Bunun olumlu yanı, evet cihazın sesi arka odalara gidecektir. Ama wi-fi bağlantısı bir radyo istasyonu yayını değildir. Zira siz radyo dinlerken sadece dinlersiniz. Radyonuzdan radyo istasyonuna bir sinyal göndermezsiniz, yani sadece alıcı durumundasınızdır. Bu sebepten radyo istasyonları izin verilen ölçüde yüksek güçte çıkış yapma özgürlüğüne sahiptirler. Gel gelelim sizin için durum böyle değil. Cihazınızın gücünü ne kadar çok açarsanız, belli bir seviyeden sonra cihazınızın duyma kabiliyetini öldürme başlarsınız. Şöyle düşünün. Bağıra çağıra konuşurken karşınızdakini duyabilir misiniz? Kendi sesiniz karşıdakinin sesini bastıracaktır, havada sadece sizin sesiniz dolaşmaya başlayacaktır. Kendinizi kötü etkilediğiniz gibi, etraftaki diğer cihazların da iletişimini bozacaksınız.

Yüksek çıkış gücünün diğer dez avantajlarına gelirsek, cihazın çıkış katının ömrü kısalacaktır. Zira yüksek çıkış gücü fazla ısı ve kısa ömür anlamına gelir. Cihazın anteninde meydana gelecek bir arızada cihazın bunu telafi etme şansını azaltacaksınız. Bu konuyu SWR tabiri ile açıklayabiliriz. Yani anten verimli çalışmadığında, cihazdan çıkan elektrik yükü havaya gidemez ve cihaza geri döner. Bu da cihazda SWR ye yol açar ve bir süre sonra çıkış katı yanar. Cihazda bir koruma sistemi varsa durum telafi edilse de, yoksa bozulan cihazınızla baş başa kalırsınız. Bunun yanı sıra, yüksek çıkış gücünün insan sağlığına olan zararlarını da araştırabilirsiniz. Mikrodalga fırın içinde yaşıyoruz, bir de kendinizi vurmayın derim. Yüksek çıkış güçlü bir vericinin yanında bir süre vakit geçirin, baş ağrınızı fark edeceksiniz.

Sözü açılmışken antenlerden de bahsedeyim. Cihaz antenlerini doğru konumlandırmak çıkış gücünden çok çok daha önemlidir. Hatta çıkış gücünüz berbat ama anteniniz iyi olsun, yüksek çıkış gücü ve kötü antenden çok daha iyi iş görecektir. Anten konumlandırırken, kullanacağınız istemcilerle aynı polarizasyonda kullanın derim. Detaylı bir konu olduğundan, günümüz cihazları için dik konum idealdir. Eğer fazla antene sahip cihazlarınız varsa, duruma göre deneyerek bulabilirsiniz. 1 dik 1 yatay da genel anlamda işinizi kolaylaştırabilir.

 

Peki çıkış gücü ayarı nasıl yapılmalı?

En düşükten başlamanızı tavsiye ederim. Alıcı cihazda 25dB leri yakaladığınız nokta bence yeterli. 25 in altına inmeye, 30 un üzerine çıkmaya pek gerek yok. Zira, gereğinden fazla yüksek çıkış güçlü yayın yaparsanız, ağınızdaki diğer cihazların veya yayın yapan cihazın paneline bile girmekte zorlanmaya başlarsınız. Cihazların tamamı baskı yemeye başlar ve bağlantınızda yavaşlama, durma, kopma gibi sorunlar yaşamaya başlarsınız. Hali hazırda kullandığınız cihazların çıkış güçlerini düşürerek denemelere başlayabilirsiniz. Eğer düşük güçler size yeterli gelmiyorsa, kanal küçültmeyi deneyebilirsiniz. Cihazınızı verimli kullanın, yormayın ki, size saçmalamadan hizmet etsin. Uzun yıllar da birlikte mutlu yaşayın.

Konular çok fazla detay ve teknik bilgi içerdiğinden, birçok konuyu es geçiyorum. Yazılarımda herkesin anlayacağı bir dil kullanmaya özen gösteriyorum. Burada verdiğim bilgiler, pratik olarak sizin evinizde veya iş yerinizde kendi başınıza halledebileceğiniz durumlar içindir.

Daha ciddi ve karmaşık sistemler hakkında teknik desteğe ihtiyacınız olursa, iletişim veya yorum bölümünden bana ulaşabilirsiniz.

İyi iletişimler dilerim.

Gelen Aramalar:

  • wifi dbm nedir
  • kablosuz çıkış gücü
  • dBm nedir
  • çıkış gücü değil
  • wireless dbm nedir
  • 20 dbm nedir
  • 20 dbm kaç metre
  • modem güç yüzde kaç
  • 27dbm kaç olmalı
  • dsl 2600 kablosuz çıkış gücü
  • dbmnedir
  • dbm kaç olmalı
  • dbm kablosuz iletim
  • cikis gucu modem
  • -64 dbm ne demek

2 Responses to “Wireless Çıkış Gücü”


  • Iyi gunler, karsilikli iki tane 7210 kullaniyorum. Ap ve client modunda, ikisininde tasima gucu 27 dbm ye ayarli. En iyi performansi bu noktalarda aliyorum. Bu yuksek gucun makinenin performasima ve sagliga etkisi acisindan nasil etkileri olur. Tesekkur ederim.

  • blank Cok fazla sorum var

    Evimin fiziksel durusundan cok etkileniyorum

    Modemim yetersiz kaliyor

    Ve cozum buldum airties 5750 modem aldim
    Ama yetmedi evimin sekil itiriyle (r) seklinde koridor konumlandigi icin yeterli prizde olmadigindna.oturu modemi.istedigim.yere.yonlendiremiyorum

    Mutfakts 2 sinyal aliyorum diger odalarda full bunun icin ag genietici almayi dusunuyorum

    Apartmanimi.komple saracak guce ulasmak.istiyorum

    Ne onerirsiniz

Leave a Reply




Culha.NET