Hangi Dizel Yakıt? EGR ve DPF

Merhabalar.

Son dönemlerde kullandığım aracım Megane Coupe 1.5 110 HP olan model. Bu modelde DPF bulunmakta. Aracımda kendi uyguladığım yazılımım var. Üzerinde bir de powerbox ekleyerek gücün iyice artışını sağladım.

DPF li bir araçta yakıtı ne kadar açarsanız açın, egzoz dumanı görmüyorsunuz, zira DPF dumanı tutma konusunda oldukça başarılı. Fakat bu durum DPF nin çok kısa süre içerisinde dolmasına yol açıyor. Tabi büyük ihtimalle EGR de aynı şekilde tıkanıyor.

 

Renault’un bendeki bu modelinde, DPF tıkandığı takdirde, araç “Enjeksiyonu Kontrol Ettiriniz” hatası vermektedir. Otobana çıkıp 2.500 – 3.500 devir arasında ve 60km/h üzerinde bir hızda sabit şekilde yolculuk yaptığınızda, uyarı sönmektedir. Zira DPF Regeneration sistemi ancak bu şekilde çalışabilmektedir. Yani sözün özü, aracınızı sürekli şehir içinde, sıkışık trafikte ve kısa mesafede kullanıyorsanız, DPF nizin tıkanması kesindir diyebiliriz. Tabi aracınızın modifiyeli olması, yazılım, box. vs takviyeli olması bu kesinliği sağlamakta ve süreci hızlandırmaktadır. Tabi bu hızda en önemli unsurlardan biri de yakıttır. Yakıtın kalitesi, DPF nin tıkanması ile doğrudan ilişkili diyebilirim. Bu nedenle değişik yakıt tiplerini aracımda denemeye başladım ve hangisinin DPF uyarısını daha çabuk gösterdiğini çözmeye çalışıyorum.

Şimdilik testlerim şu şekilde oldu. Burada marka belirteceğim fakat yakıt kalitesi konusunda istasyonun öneminin aşikar olduğunu da belirteyim.

BP ve Shell’den aldığım yakıtlarda, DPF nin hızlıca tıkandığını gözlemledim.

PO ve Total Excellium yakıtlarda ise DPF tıkanmam geç olmakta.

En son denememi Total yakıtı ile yapıyorum ve Total Excellium da dikkatimi çeken unsur, motorun daha sessiz ve rahat çalıştığı oldu. Şimdilik bir süre Total kullanıp sonuçlardan emin olacağım.

Ayrıca DPF tıkanması ile ilgili bir bilgi daha vereyim. Aracınızı çalışır çalışmaz hareket ettirmeyin. Bir süre motorun yağlanmasını ve ısınmasını bekleyin. Bu da dizel araçların dumanlaması için büyük bir sebep olmaktadır. Araç yakıtı iyi yakamadığı sürece veya zengin çalıştığı sürece duman atacaktır.

Ayrıca Chip Tuning konularında destek almak istiyor veya tıkanan DPF nizi temizletmek istiyorsanız, Adana Bölgesi için tarafımdan destek alabilirsiniz.

 

Eğer aracın orjinalliğini bozmak sizin için bir önem arz etmiyorsa, araçlarınızdaki EGR ve DPF sistemlerini tamamen donanımsal olarak iptal ettirip, ardından da yazılımsal işlemi gerçekleştirmek sizi bu dertlerden tamamen kurtaracaktır. Tabi doğayı kirletmeye başlayacağınızı belirtelim. Ayrıca egzoz gazınızın kokusunu hissetmeye de başlayabilirsiniz.

Sorunsuz günler dilerim.

0 Responses to “Hangi Dizel Yakıt? EGR ve DPF”


  • No Comments

Leave a Reply




Culha.NET