ATEX Nedir?

Atex telsiz ihtiyaçlarınız için;

www.deneyim.net/market

 

Patlayıcı ortamın Fransızca tabiri meydana gelen “ATmosphere EXplosible” kelimesinin kısaltılmışıdır.

ATEX: Patlayıcı Atmosfer: “Yanıcı maddelerin gaz, buhar, sis ve tozlarının atmosferik kurallar altında gökyüzü ile meydana getirdiği ve rastgele bir tutuşturucu kaynakla temasında tümüyle yanabilen karışım”dır.
ATEX SEMBOLÜ
ATEXATEX kaideleri bir Mart 1996 tarihinden beri gönüllü bir standart olarak uygulanmakta iken bir Temmuz 2003 tarihinden bu yana patlayıcı atmosferlerde kullanılmak üzere satılan tüm ürünlerde ATEX onaylı olma ve sembolünü transfer zorunluluğu getirilmiştir.
1996 seneye civarı her Avrupa ülkesinin farklı kanun, standart ve yönetmelikleri var idi ve bağlayıcı meydana gelen şunlar idi. bir Temmuz 2003 den bu yana tüm Avrupa ülkeleri bir bir kanun ve standarda kavuşmuştur.

ATEX 94/9/EC -99/92/EC EC DİREKTİFLERİ

Bu konuda ATEX 100a ve Atex 137 deyim edilen yepyeni Avrupa parlamentosu direktifleri (directive) yürürlüğe girmiş ve çoğalış her biri ATEX den laf eder olmuş.1996 seneye civarı her Avrupa ülkesinin farklı kanun, standart ve yönetmelikleri var idi ve bağlayıcı meydana gelen şunlar idi. bir Temmuz 2003 den bu yana tüm Avrupa ülkeleri bir bir kanun ve standarda kavuşmuştur.Bu konuda ATEX 100a ve Atex 137 deyim edilen yepyeni Avrupa parlamentosu direktifleri (directive) yürürlüğe girmiş ve çoğalış her biri ATEX den laf eder olmuş.

ATEX 100a

Avrupa Parlamentosu 23 Mart 1994 senesinde ATEX 100a deyim edilen ve resmi ismi “directive 94/9/EC” meydana gelen bir emir yayınlamıştır. Bu emir partnerlik anlaşmasının 100a maddesine dayanılarak çıkarıldığından ve patlayıcı ortamın Fransızca tabiri meydana gelen “atmosphere explosible” kelimesinden kaynaklandığı amaçlı ATEX 100a ismi ile anılmaktadır.

ATEX 100a (directive 94/9/EC) patlamaya karşın korumalı donatım ve koruma amaçlı sistemlere ilişkili olarak gereksinimler ile temel sıhhat ve güvenlik gereksinimlerini tespit edilerek açıklığa kavuşturur.
(ATEX-100a gaz Mümkün Patlayıcı Ortamda Kullanılan Donatım Ve Koruma Amaçlı Sistemler İle İlgili Yönetmelik )

ATEX 137

Avrupa Parlamentosu Aralık 1999 senesinde kullanıcıları içeren “directive 99/9/EC” direktifini da yayınlayarak patlayıcı ortam konusundaki nihai tereddütleri de gidermiş ve böylelikle Avrupa’da tam bir takım sağlanmıştır. Bu emir Partnerlik anlaşmasının 137.nci maddesine dayanılarak çıkarıldığı amaçlı ATEX 137 olarak da anılmaktadır. İşyeri teminatı ve işçi sıhhatini içeren bu emir iş verenleri başka bir deyişle kullanıcıları ilgilendirmekte olup bir Temmuz 2006’ya civarı geçiş müddeti tanımış ve bu süre dolmuştur.

ATEX 137, Zone tarifleri benzeri patlayıcı ortamlar ile ilgili bir bir sürü teknik hususları da içermektedir.
ATEX137 gaz Personelin Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Ile Ilgili Yönetmelik)
ÜLKEMİZDE ATEX MEVZUATI

Bu talimatlar icabı ülkemizdeki şuanki yönetmelikler ;

Birinci yönetmeliğimiz,
Sanayi Bakanlığı aracılığıyla “Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Donatım Ve Koruma Amaçlı Sistemler İle İlgili Yönetmelik (Atex 100a-94/9/EC)”27.10.2002 tarihinde yürürlüğe girmiş ve 30.12.2006 tarihinde tamamıyla yenilenmiştir.

İkinci yönetmeliğimiz,
Çalışma Bakanlığı aracılığıyla “Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Ile Ilgili Yönetmelik (Atex 137-99/92/EC)”ise 30.04.2013 tarihinden bu yana yürürlüğe girmiştir.

Gelen Aramalar:

  • Cizvit Somunu mail

0 Responses to “ATEX Nedir?”


  • No Comments

Leave a Reply




Culha.NET